Zamiana jednostek
Paweł: Rozwiąż uwzględniając jednostki
Fp=12A*Cx*ρ*V2
28 lut 13:55
Jerzy:
= 88 kg
28 lut 13:58
Paweł: A mógłby Pan napisać jak to rozwiązać krok po kroku?
28 lut 14:00
Jerzy:
przecież to żart , aby obliczyć Fp trzeba mieć podane pozostałe wartości
28 lut 14:02
Paweł: A − metry
Cx − bez jednostki
ρ − kg/m3
28 lut 14:02
Paweł: Chodzi o sprowadzenie do wspólnej jednostki ...
28 lut 14:07
Smule: a V to objętość czy prędkość ?
28 lut 14:09
Paweł : prędkość
28 lut 14:10
Smule: jeśli v to prędkość to:
kg * metr * metr2 / m3 * s2 = kg / s2
28 lut 14:10
Paweł : a co się dzieje z Cx ?
28 lut 14:12
Smule: napisałeś że bez jednostki, więc pomijamy
28 lut 14:13
Smule: Cx to zwykła liczba, która nic nie zmienia w rachunku jednostek.
28 lut 14:13
Paweł : Dzięki bardzo
28 lut 14:15
Paweł : a nie powinno wyjść w niutonach ?
28 lut 14:21
Smule: Niuton = kg * m / s2 więc jest to to co wyszło to jest Niuton / metr
28 lut 16:11