pomoc
Michał : Rozwiaz rownanie . x−5/x :2x/x+1=x+1/x
28 lut 13:49
Jerzy:
zapis niejasny
28 lut 13:49
Michał: x−5 : 2x = x+1
____ ___ _____
x x+1 x
28 lut 13:52
Jerzy:
1) założenia
2) wspólny mianownik
3) wymnóż na krzyż
28 lut 13:54
Michał: Mógłby Pan mi to pokazać jak rozwiazac ?
28 lut 13:56
Krzysiek: A spróbowałeś zrobić to co Jerzy napisał? ...
28 lut 13:58
Michał : Tak
28 lut 13:59
Michał : Nie wychodzi mi to
28 lut 13:59
Krzysiek: Pokaż co masz
28 lut 14:03
Michał : (x−5)(x+1)/ x (x+1) : 2x (x) /(x+1)(x) = x+1 (x+1) /x (x+1) i dalej nie wiem co mam robić
28 lut 14:06
Jerzy:
jesli między ułamkami jest znak dzielenia, to:
| (x−5)(x+1) | | x+1 | |
| = |
| ⇔ (x−5)(x−1) = 2x(x+1) |
| 2x2 | | x | |
28 lut 14:21