łolaboga
GIGANT: Czy za taki zapis może się ktoś doczepić? Na prostym przykładzie:
cosx2 = 1
cosx=1 i cosx= −1
x1 = 2kπ i x2 = π + 2kπ
W odpowiedzi widziałem x = kπ. Co oczywiście rozumiem ale czy jest to konieczne?
28 lut 13:34
Janek191:
Powinno być cos
2 x lub ( cos x)
2 

28 lut 13:36
GIGANT: Oczywiście miałem na myśli cos2x
28 lut 13:38
Janek191:
Powinno być: cos x = − 1 lub cos x = 1
28 lut 13:38
Jerzy:
cosx = 1 i cosx = −1 jest niedopuszczalny
28 lut 13:39
Janek191:
Od kiedy − 1 = 1 ?
28 lut 13:41
GIGANT: Po prostu z pośpiechu tak zapisałem. Wiem, że powinno być LUB. Chodzi o zapis wyników czy
trzeba je uszczuplać czy może być jak podałem
28 lut 13:58
GIGANT: I się nie dowiedziałem
28 lut 22:51
Metis: Są

. Rozwiązania równań trygonometrycznych możemy podawać w różnych formach
28 lut 22:54
Eta:
f(x)= cos
2x
cos
2x=1 x= k*π , k∊C
28 lut 22:55