3 zadania - przygotowanie do maturki :)
noproblem: 1. Wykaż, że jeśli a jest liczbą całkowitą niepodzielną przez 5, to liczba n4−1 jest liczbą
podzielną przez 5.
2. Wykaż, że suma kwadratów trzech liczb całkowitych niepodzielnych przez 3 dzieli się przez 3.
3. Udowodnij, że a2+b2+1≥ab+a+b (trzeba wykorzystać zależności pomiędzy średnimi) a no i
a i b należą do l. rzeczywistych
28 lut 12:58
Tadeusz:
na maturce trzeba umieć czytać treść zadania ... a ty już w pierwszym wypisujesz bzdety
28 lut 13:02
noproblem: treść przepisana ze zbioru...
28 lut 13:15
Tadeusz:
dobre

a co ma wspólnego a z n
28 lut 13:18
noproblem: no to biorąc na zdrowy rozum zamiast a powinno być n

jak sam starałem się rozpisać to tak
założyłem
28 lut 13:22
Tadeusz:
szkoda czasu i atłasu
28 lut 13:24
Janek191:
Z.2
( 3 n −1)2 + (3 n +1)2 + (3 n +2)2 = 9n2 − 6 n + 1 + 9n2 + 6n + 1 + 9n2 + 12 n + 4 =
= 27n2 +12n + 6 = 3*( 9 n2 + 4 n + 2) − liczba podzielna przez 3.
28 lut 13:28