Oblicz podstawę trójkąta
green_inferno: Na okręgu o promieniu długości 4 opisano trójkąt równoramienny o jednym z kątów o mierze 120o.
Oblicz długość podstawy tego trójkąta. Jak to rozwiązać?
28 lut 12:36
olekturbo: a/sina = 2R
a/sin120 = 8
a/sin(180−60) = 8
a/sin60 = 8
a = 8*sin60
a = 4√3
28 lut 12:39
olekturbo: Zle. Sorry
28 lut 12:40
green_inferno: Proszę o pomoc
28 lut 12:41
Eta:
a= 8(√3+2)
28 lut 12:42
olekturbo: z twierdzenia cos
28 lut 12:43
green_inferno: Eta jak do tego doszłaś?
28 lut 12:53
Eta:
![rysunek](rys/120229.png)
Z trójkątów "ekierek" o kątach 30
o,60
o,90
o ( lub funkcji trygonometrycznych)
| a√3 | | 8√3 | | 8√3 | |
|CD|= |
| i |CS|= |
| to |CD|=4+ |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | |
a
√3=12+8
√3 /*
√3
3a=12
√3+8*3 ⇒ a=............ ⇒ 2a=.........
28 lut 13:20