Prosił bym o dokładnie wytłumaczenia a nie podawania gotowca :)
Maturzysta: W trójkącie ABC dwie wysokości zawierają się w prostych k: x+y−4=0 oraz l: 2x−y=0. Wyznacz
równania ogólne prostych, w których zawierają się boki tego trójkąta, wiedząc, że A(0,2)
28 lut 12:19
Tadeusz:
28 lut 12:40
Maturzysta: Bardzo ładny rysunek ale za bardzo nie wiem co jest co. I dlaczego jest to trójkąt
równoramienny a nie na przykład różnoboczny?
28 lut 12:41
Tadeusz:
1) wysokości przecinają się w jednym punkcie
2) z każdego wierzchołka trójkąta można poprowadzić jedną wysokość
3) wysokość jest prostopadła do boku na który ją opuszczamy
i to jest wszystko czego potrzebujesz
28 lut 12:45
Maturzysta: Wiem ja do zrobić na wykresie wystarczy przekształcić wzór funkcji do y=ax+b i podstawiać
punkty
kolejno ale mi bardziej chodzi o matematyczne rozwiązanie tego zadania w postaci cyferek
28 lut 12:47
Tadeusz:
to włącz myślenie
28 lut 12:54
Maturzysta: Cały czas mam włączone.
28 lut 12:55
Tadeusz:
1) Punkt A nie leży na żadnej z podanych prostych zawierających wysokości
2) pisz kolejno równania prostych prostopadłych do danych prostych i przechodzących przez A
3) wyznaczaj B i C
4) pisz szukane rónania
28 lut 12:58
Maturzysta: Dzięki
28 lut 13:01
Tadeusz:
28 lut 13:12