Wyznaczanie rozwiazan rownania
gosciu: Wyznacz wszystkie pary liczb (x,y) spełniające równianie 2x(x + y + 1) + y2 + 1 = 0
Odpowiedz: (x,y) = (−1;1)
Kombinuje zeby wyciagnac przed nawias i stworzyc iloczyn ale cos nie idzie.
28 lut 11:50
gosciu: Udało mi się tyle:
(x+y)2 + x(x+2) = −1
Pomysły co dalej?
28 lut 12:05
gosciu: Jeszcze dalej:
(x+y)2 + (x+1)2 = 0
teraz jak wyznaczyc te rozwiazania?
28 lut 12:12
The City:
Skoro suma kwadratów ma dawać zero to każdy nawias musi dawać zero, a więc...
28 lut 12:16
PW:
2x2 + 2(y+1)x + y2+1 = 0
Spojrzyj na to jak na równanie kwadratowe zmiennej x z parametrem y.
28 lut 12:22
gosciu: Super, oczywiscie wszystko jasne, dzieki wielkie
28 lut 12:45