potegowanie
Marcin:
w jaki sposób to rozwiązać?
28 lut 10:59
Qape: wyłącz n2
28 lut 11:07
Qape: znaczy 2
n
28 lut 11:08
28 lut 11:12
Qape: 212 = √2
2n * 212 = 2n+ 12 a chcesz 2−1
28 lut 11:21
The City:
Nie ma po co wyciągać przed nawias.. to tylko komplikuje
2n+1 = 2n * 21
2n−1 = 2n * 2−1
28 lut 11:24
Qape: chyba , że nie jest się biegłym w działaniach na potęgach
28 lut 11:28
The City:
Miałem na myśli to, żeby zapisać mianownik jako 2
n * 2
1 + 2
n * 2
−1 i wtedy skracać
z 2
n z licznika
28 lut 11:31
Marcin: I jak zapiszę w ten sposób mianownik i skrócę z 2
n z licznika to otrzymam
Jeżeli tak to co mam zrobić dalej? Jeżeli nie to w jaki sposób to skrócić?
28 lut 13:08
The City:
Jak skracasz ab + ac przez "a" to zostaje b + c, co możesz sprawdzić wyciągając przed nawias to
co chcesz skrócić, czyli "a", otrzymując a(b+c)
| | 1 | | 5 | |
... dlatego w mianowniku powinno zostać 21 + 2−1 czyli 2 + |
| = |
| , wtedy |
| | 2 | | 2 | |
całość wygląda tak
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 2 | |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = 2 |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 5 | |
28 lut 13:18