tryg
Jack: uzasadnij ze
sin x + sin y = sin(x+y)
Lewa strona :
Prawa strona ?
27 lut 23:07
yyhy: to nie jest prawdą
Jeżlei np x=y to miałoby być 2sinx=sin(2x)
i dałoby sie tak zrobić zeby sin przyjmował wartosć 2
27 lut 23:09
27 lut 23:10
PW: Teza jest fałszywa.
27 lut 23:10
Eta:
Pisałam już
Jack idź już spać

(bo brednie wypisujesz
27 lut 23:11
Jack: :(
i tak nie zasne dopoki sie cos nie wyjasni...
W takim razie uzasadnij, że
sin(x+y) * sin(x−y) = (sin x + sin y)(sinx − sin y)
Prawa strona :
| | x+y | | x−y | |
sin x + sin y = 2 sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x−y | | x+y | |
sin x − sin y = 2 sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
więc
| | x+y | | x−y | | x−y | | x+y | |
P = 2 sin |
| cos |
| * 2 sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x−y | | x−y | | x+y | |
= 2 sin |
| sin |
| * 2cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i teraz co ; d
27 lut 23:19
Eta:
a*b*c*d = a*d*c*b ⇒
| | x+y | | x+y | | x−y | | x−y | |
2sin |
| *cos |
| *2sin |
| *cos |
| = sin(x+y)*sin(x−y) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i bingo
27 lut 23:22
Jack: no wlasnie zadne bingo...
skad wiemy ze
| | x+y | | x+y | |
2sin |
| cos |
| = sin(x+y) |
| | 2 | | 2 | |
27 lut 23:25
Jack: dobra, nie wazne, sam na to wpadlem...
pytanie dlaczego nikt nie powiedzial ze wykorzystujemy wzor
sin 2 alfa...
27 lut 23:26
Eta:
Każdy maturzysta to wie
27 lut 23:37
Jack: W kazdtm razie dzieki...podpowiedzi natchnely mnie do rozwiazania
27 lut 23:38