indukcja matematyczna
Ewelina: Korzystając z zasady indukcji matematycznej udowodnij, że
n
1) ∑ (2i+1)=3n
2
i=n
2n
2n
i=n+1 i=1
27 lut 22:51
PW: W pierwszym należy poprawić tezę.
27 lut 23:08
Ewelina: jak to?
zadanie jest spisane od nauczyciela
27 lut 23:40
Ewelina: aa, okej, w 1 powinno byc i=1
27 lut 23:41
Ewelina: co nie zmienia faktu, że próbowałam rozwiazac to na milion sposobów i nie wychodzi
27 lut 23:41
Ewelina: sorry, w 1 nad sigma powinno byc 2n−1
27 lut 23:43
Ewelina: a w 2: 2n zamiast 2n
27 lut 23:47