Przygotowanie do matury #37
The City:
Udowodnij równość sin2x − sin2y = sin(x+y)sin(x−y)
Próbowałem coś "siłowo" zrobić nie mając żadnego pomysłu na zadanie..
Doprowadziłem w ten sposób prawą stronę równania do postaci
(sinxcosy)2 − (cosxsiny)2, ale chyba nie tędy droga..
27 lut 22:29
Jack: Ciekawe...

sin
2x − sin
2 y = (sin x + sin y)(sinx − sin y) =
27 lut 22:32
Eta:
| | x+y | | x−y | | x+y | | x−y | |
L= (sinx+siny)(sinx−siny)= 2sin |
| *cos |
| *2cos |
| *sin |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=sin(x+y)*sin(x−y)= P
27 lut 22:33
Mila:
L=(sinx+siny)*(sinx−siny)=
| | x+y | | x−y | | x+y | | x−y | |
=2*sin |
| *cos |
| *2*cos |
| *sin |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x+y | | x−y | | x−y | |
=[2*sin |
| *cos |
| ]*[2*sin |
| *cos |
| ]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=sin(x+y)*sin(x−y)
=============
27 lut 22:33
Eta:
27 lut 22:33
The City:
Dziękuje Eta, Mila, Jack

za pomoc
27 lut 22:37
Jack: | | x+y | | x−y | | x+y | | x−y | |
L = ... = (2sin |
| cos |
| )(2cos |
| sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
27 lut 22:37
Jack: | | x+y | |
hmm, nie wiedzialem ze sin(x+y)*sin(x−y) to to samo co 2sin |
| ... |
| | 2 | |
27 lut 22:37
Eta:
@
Jack
| | x+y | | x+y | |
2sin |
| *cos |
| = sin(x+y) |
| | 2 | | 2 | |
Mnożenie jest przemienne ... wiesz o tym?
a*b*c*d = a*c*b*d
27 lut 22:43
Jack: jesli
| | x+y | | x+y | |
sinx cos y + cosx sin y = 2 sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
to ja tu dodawanie widze...
27 lut 22:48
Eta:
Idź już do spania

bo nie wiem o co pytasz ? raz........ a raz........
27 lut 22:51
jc:
A może od prawej do lewej?
sin(x+y) sin(x−y) = [sin x cos y + cos x sin y] [sin x cos y − cos x sin y]
= sin2 x cos2 y − cos2 x sin2 y = sin2 x (1−sin2 y) − (1−sin2 x) sin2 y
= sin2 x − sin2 y
27 lut 22:58
Eta:
Jak kto woli
27 lut 23:04