α = 30
policz z tw. pitagorasa albo z kąta...
...
... V = a2 * h = 12 * 2√2 = 24√2
HB = 4√2
| HD | ||
sin300 = | ||
| HB |
| 1 | HD | ||
= | |||
| 2 | 4√2 |
| HD | ||
tg300 = | ||
| BD |
| √3 | 2√2 | ||
= | |||
| 3 | BD |
| 6√2 | 6√2 | √3 | 6√6 | |||||
BD = | = | * | = | = 2√6 | ||||
| √3 | √3 | √3 | 3 |
| AB | ||
cos450 = | ||
| BD |
| √2 | AB | ||
= | |||
| 2 | 2√6 |
zrobisz drugie?
Pp = PABC
Pb = 3*PBCD
| 62*√3 | 36√3 | |||
Pp = | = | = 9√3 | ||
| 4 | 4 |
| 3 | 27√2 | |||
Pb = | * 9√3 = | |||
| 2 | 2 |
| 27√2 | ||
3PBCD = | |:3 | |
| 2 |
| 27√2 | 9√3 | |||
PBCD = | = | |||
| 6 | 2 |
| 1 | ||
PBCD = | * BC * DF | |
| 2 |
| 9√3 | |
= 3*h |:3 | |
| 2 |
| 9√3 | ||
h = | ||
| 6 |
| 3√3 | ||
h = | ||
| 2 |
| 3√3 | ||
( | )2 + 9 = x2 | |
| 2 |
| 27 | |
+ 9 = x2 | |
| 4 |
| 27 | 36 | 63 | ||||
x2 = | + | = | ||||
| 4 | 4 | 4 |
| √63 | ||
x= | ||
| 2 |
| 5 | 3 | 3 | 1 | |||||
PP + PB = | PP ⇒ PB = | PP ⇒ 3*3h = | * | *36√3 | ||||
| 2 | 2 | 2 | 4 |
| 3 | 3 | |||
h = | √3, b = √h2 + 32 = √27/16 + 9 = | √3 i tyle ![]() | ||
| 2 | 2 |
Zadanie 1.
Korzystając z własności trójkąta prostokątnego, którego miara kata prostego jest równa
30o otrzymujemy: h = 2√2 i c = h√3 = 2√6.
| 1 | 1 | |||
Objętość graniastosłupa V = | c2*h = | *24*2√2 = 24√2 | ||
| 2 | 2 |