matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tryg
green_inferno:
2
Jeżeli 0
o
<α<90
o
i sin2α=
, to ile jest równa wartość wyrażenia sin
4
α+cos
4
α?
3
Pomocy
27 lut 22:05
yht:
2
sin2α=
3
2
2sinα*cosα =
|:2
3
1
sinα*cosα =
3
1
sin
4
α+cos
4
α=(sin
2
α+cos
2
α)
2
−2sin
α
*cos
2
α = 1
2
−2*(sinα*cosα)
2
= 1−2*(
)
2
=
3
1
2
7
=1−2*
= 1−
=
9
9
9
27 lut 22:08