Wykres funkcji f
Masterek: Witam ponownie,
Mam banalne pytanie, jednak jakoś nie mogę odświeżyć sobie na ten moment pamięci, dlatego
zwracam się do Was z prośbą o przypomnienie.
Mam wyznaczyć dziedzinę funkcji f i naszkicować jej wykres.
f(x) = −1 + 3x − 9x2 + ...
Wyznaczyłem jej dziedzinę Df=(−∞;−3)∪(3;+∞), a także wzór f(x) = 3x+3 − 1.
Rysuję sobie pomocniczy wykres y1 = 3x i przesuwam go o wektor u = [−3,−1]. I tą dziedzinę
mam rozpatrywać na przesuniętym wykresie, czyli jeśli np. 3 nie należy do dziedziny to po
przesunięciu wykresu funkcji o 3 jednostki w prawo oznaczać będzie, że dla 0 mam narysować
kółko otwarte, czy nadal dla x = 3 będzie kółko otwarte ?
27 lut 22:02
Tadeusz:
ciekawe
27 lut 22:18
Masterek: Ktoś coś ?
28 lut 22:57
Masterek: Pomoże ktoś z tym zadaniem ?
29 lut 17:35
Mila:
x<−3 lub x>3
| | x+3−3 | | −3 | |
f(x)= |
| = |
| +1 |
| | x+3 | | x+3 | |
1) rysujesz wykres
Następnie translacja o wektor [−3,1] ⇒
Wykres tylko w przedziałach: (−
∞,−3) ∪(3,
∞)
29 lut 18:47
Masterek: Dziękuję Mila. Odnośnie rozwiązania to mam rozumieć, że ten kawałek różowego wykresu funkcji f
dla |x| ≤ 3 będzie wykreskowany (tzn. tej części wykresu funkcji f między asymptotami
pionowymi −3 i 3 nie powinno być, tak ?)
2 mar 14:28
Mila:
Tak, między asymptotami część różowa wykreślona, słabo to zamazałam.
2 mar 18:31