matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
bimbam:
Jak obliczyć taką całkę?
1
∫
dx
√
sin
2
x
27 lut 21:07
3Silnia&6:
√
sin
2
x
=|sin x|
dx
dx
∫
= ∫
=
√
sin
2
x
|sinx|
dx
dx
∫
dla sinx > 0; −
dla sinx<0
sinx
sinx
dx
sinxdx
sinx
∫
= ∫
= ∫
dx = |cosx = t, −sinxdx=dt| =
sin x
sin
2
x
1−cos
2
x
dt
−∫
= ...
1−t
2
27 lut 21:18
bimbam:
dzięki
27 lut 21:19