Określ wzór ciągu
green_inferno: Ciąg (logan) jest ciągiem arytmetycznym. Ciąg (an) można określić wzorem...
Odpowiedź to an=2n, lecz chciałbym wiedzieć jak do niej dojść.
27 lut 20:40
Tadeusz?:
1) Jeśli już wpisujesz to wpisuj całą treść zadania
2) Poszukaj definicji logarytmu
27 lut 20:47
green_inferno: To jest cała treść zadania. Dalej są już tylko podane możliwe odpowiedzi A B C i D
27 lut 20:48
Tadeusz?:
i to jest też treść zadnia
27 lut 20:50
green_inferno: A. a
n=n+2
B. a
n=n
2
D. a
n=2
n
27 lut 20:51
Tadeusz?:
... a teraz wykazać masz, że tylko ta odpowiedź z podanych czterech spełnia warunki zadania
27 lut 20:53
ekierka:
r= an−an−1
dla an=2n
log2n− log2n−1 = nlog2 − (n−1)log2 = nlog2−nlog2+log2= log2=r
27 lut 20:55
green_inferno: Co wynika z faktu iż różnica ciągu jest równa log2?
27 lut 21:06
Tadeusz?:
skoro różnica jest stałą ... niezależną od n ... to wyczerpuje definicję ciągu arytmetycznego
oczywiście powinno być an+1−an
27 lut 21:08
ekierka:
r= log2=const nie jest zależna od n
27 lut 21:08
ekierka:
Hej T...sz
Skąd wiesz czy an+1 istnieje?
r= an−an−1
27 lut 21:10
ekierka:
def. ciągu arytm . {an} : an− an−1=r
27 lut 21:12
27 lut 21:50