matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Tigerina:
sin(2x−1)=−1 jak to rozwiązać krok po kroku? Byłabym wdzięczna za odpowiedź
27 lut 19:49
Janek191:
sin ( 2 x − 1) = − 1 2 x − 1 = 1,5π + 2π*k 2 x = 1 + 1,5π + 2π*k x = 0,5 + 0,75π + π*k , gdzie k − dowolna liczba całkowitaδπ
27 lut 19:56
Janusz:
π
sin(2x−1) = sin( −
+ 2kπ), k∊ Z.
2
−π
2x−1 =
+2kπ, k∊ Z
2
−π
1
x =
+
+kπ, k∊ Z
4
2
27 lut 19:58
Tigerina:
Dzięki wielkie
27 lut 20:30