?
m: funkcje kwadratową f mozna opisac wzorem f(x)=2x2 +4x +m
a)wyznacz warunek dla którego funkcja f ma dwa różne pierwiastki x1 i X2,a następnie oblicz
x1+x2
b)wiedzac dodatkowo ze x1−x2=4 oblicz m.dla wyznaczonej liczby m naszkicuj wykres funkcji f w
ukladzie wspolrzednych a nastepnie rozwiaz rownanie f(x−3)=−6
27 gru 19:17
Edek: a) funkcja ma dwa różne pierwiastki,gdy Δ>0
2(x
2+2x+
m2)
Δ=4−2m>0
m<2
b) x
1+x
2=−2
x
1=4+x
2
4+x
2+x
2=−2
x
2=−3
x
1=1
2(x−1)(x+3)=2(x
2+2x−3)=2x
2+4x−6
czyli m=−6
wykres pozostawiam tobie

f(x−3)=−6
2(x−3)
2+4(x−3)−6=−6
(x−3)
2=−2(x−3)
x−3=−2
x=1
27 gru 19:42
Edek: sorki w ostatnim ma być
(x−3)2+2(x−3)=0
(x−1)(x−3)=0
x=1 v x=3
27 gru 19:45
m: f(x−3)=−6
2(x−3)2+4(x−3)−6=−6
(x−3)2=−2(x−3)
x−3=−2 x=1
nie rozumiem skad to sie wzielo:(
nie wiem tez skad wzielo sie
x1+x2= −42=−2
27 gru 19:53
m: no ale skad to sie bierze?:(
27 gru 19:55
Paweł: m, poszukaj i zobacz co to są wzory Viete'a.
x1+x2=−b/a
27 gru 20:20
m: no ok to z wzorow Viete'a ale to skad

(x−3)
2+2(x−3)=0
(x−1)(x−3)=0
x=1 v x=3
27 gru 20:27
Megi:

(x−3)
2 +2(x−3)=0
(x−3)[( x−3) +2]=0
( x−3)( x −1)=0
x= 3 v x = 1
27 gru 20:30
m: teraz to juz calkiem nic

ja nie rozumiem skąd wzięło się to równanie a jak tam jest dwojka
przed nawiasem to jego zawartosc chyba powienno sie mnozyc przez nia? a tam megi napisalas ze
dodajesz... ech
27 gru 20:36
Godzio:
postaram sę wytłumaczyć
b) m=−6
f(x−3) tzn że za każdego x w funkcji podstawiamy x−3 np f(x)=x2 to f(x−3) = (x−3)2
f(x) = √x to f(x−3) = √x−3
itd
f(x) = 2x2 +4x +m to
f(x−3)=2(x−3)2 + 4(x−3) − 6
2(x−3)2 + 4(x−3) − 6 = −6 /+6
2(x−3)(x−3) + 4(x−3) = 0 /:2
(x−3)(x−3) + 2(x−3) = 0 wyciągamy (x−3) przed nawias
(x−3)(x−3 +2) =0
(x−3)(x−1) = 0
x−3 v x=1
28 gru 01:19
Eta:
Godzio
Najlepiej wytłumaczymy
m tak:

( x−3)
2 +2( x−3)=0
x
2 −6x +9 +2x −6=0
x
2 −4x +3=0 Δ= 16 −12=4
√Δ= 2
stąd ten rozkład , który Ci
m tłumaczyliśmy
( x −3)(x−1)=0 , bo
x1= 3 v x2= 1
Miłych snów
Godzio
28 gru 02:03
m: dziękuję wam bardzo

teraz juz kumam
28 gru 15:05