2n−1 | ||
an= | ||
3n+7 |
2n | 2 | |||
potem skorzystaj z tego że | = ( | )n | ||
3n | 3 |
| 2n(1−0) | 2 | |||||||||||||
= | = | =( | )n | ||||||||||||
| 3n(1+0) | 3 |
2 | ||
( | )n | |
3 |
2 | 2 | |||
( | )1 = | = 0.6666... | ||
3 | 3 |
2 | 4 | |||
( | )2 = | = 0.44444... | ||
3 | 9 |
2 | 8 | |||
( | )3 = | = 0.296296296... | ||
3 | 27 |
2 | ||
widać że ( | )n dąży do 0 | |
3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |