matematykaszkolna.pl
pochodna, trywialny przykład ze skryptu M. Gewerta kapustagłowapusta: Witam, zdecydowałem się napisać tutaj bo wydawałoby się że już umiem liczyć cholerne pochodne (znalezione w necie) a wystarczy zajrzeć do skryptu i nawet najdziwniejsze przykłady z netu stają się jakieś bardziej zrozumiałe niż zwykły przykład w owym skrypcie z dodanym rozwiązaniem. Zadanie z rozwiązaniem wygląda dokładnie tak (prościej bedzie dodać obrazek): http://iv.pl/images/wqdcjo9xulivoxr0tbh.jpg Mnie interesuje rozpisanie (bez pomijania kroków) jak policzyć pochodną f'(2) żeby wyszło jak ma wyjść. Mi wychodzi ciągle 4ln2, nie mam pomysłu skąd wziąć 4(ln2+1), czyli skąd się bierze jeszcze to owe +1
27 gru 19:12
Edek: f(x)=xx /ln ln f(x)=ln xx ln f(x)=xln x f(x)=exlnx f'(x)=exlnx(lnx+x*1x)=xx(lnx+1) komentarz: logarytmuję obustronnie wyrażenie obliczam pochodną exlnx gdzie jest to pochodna złożona, czyli musimy obliczyć pochodną wew. jak i zew. pochodną wew. obliczamy korzystając z twierdzenia na sumę pochodnych gdyby coś było niejasne to pisz
27 gru 19:25
Megi: To wyjaśniamemotka alogab= b to: elnxx= xx f(x) = xx = elnxx= ex*lnx= eu gdzie u = x*lnx to: f'(x) = ( ex*lnx)' = ex*lnx * (x*lnx)' −−− * pochodna funkcji wewnętrznej = xx *( 1*lnx + x*1x)= xx*( lnx +1)
27 gru 19:35
kapustagłowapusta: Aha, czyli standardowo − jak się nauczę jednego to mnie gonią zaległości z tego co było, czyli znajomości pewnych zależności brakło. Dzięki za pomoc.
27 gru 19:49
Megi: emotka
27 gru 19:51