pochodna, trywialny przykład ze skryptu M. Gewerta
kapustagłowapusta: Witam, zdecydowałem się napisać tutaj bo wydawałoby się że już umiem liczyć cholerne pochodne
(znalezione w necie) a wystarczy zajrzeć do skryptu i nawet najdziwniejsze przykłady z netu
stają się jakieś bardziej zrozumiałe niż zwykły przykład w owym skrypcie z dodanym
rozwiązaniem.
Zadanie z rozwiązaniem wygląda dokładnie tak (prościej bedzie dodać obrazek):
http://iv.pl/images/wqdcjo9xulivoxr0tbh.jpg
Mnie interesuje rozpisanie (bez pomijania kroków) jak policzyć pochodną f'(2) żeby wyszło jak
ma wyjść. Mi wychodzi ciągle 4ln2, nie mam pomysłu skąd wziąć 4(ln2+1), czyli skąd się bierze
jeszcze to owe +1
27 gru 19:12
Edek: f(x)=xx /ln
ln f(x)=ln xx
ln f(x)=xln x
f(x)=exlnx
f'(x)=exlnx(lnx+x*1x)=xx(lnx+1)
komentarz:
logarytmuję obustronnie wyrażenie
obliczam pochodną exlnx
gdzie jest to pochodna złożona, czyli musimy obliczyć pochodną wew. jak i zew.
pochodną wew. obliczamy korzystając z twierdzenia na sumę pochodnych
gdyby coś było niejasne to pisz
27 gru 19:25
Megi:
To wyjaśniam

a
logab= b
to:
e
lnxx= x
x
f(x) = x
x = e
lnxx= e
x*lnx= e
u gdzie u = x*lnx
to: f
'(x) = ( e
x*lnx)
' = e
x*lnx *
(x*lnx)' −−− * pochodna funkcji wewnętrznej
= x
x *( 1*lnx + x*
1x)= x
x*( lnx +1)
27 gru 19:35
kapustagłowapusta: Aha, czyli standardowo − jak się nauczę jednego to mnie gonią zaległości z tego co było, czyli
znajomości pewnych zależności brakło.
Dzięki za pomoc.
27 gru 19:49
Megi:
27 gru 19:51