Dowód
Ewka: Wiemy że a,b,c,d tworzą ciąg geometryczny
(a−b)
2+(c−d)
2=(a−b)
2+2(b−c)
2+(c−d)
2
Ja podłożyłam następująco
a=a
b=aq
c=aq
2
d=aq
3
Od razu zauważyłam że nam się nawiasy poskracają i próbowałam podłożyć pod to nieszczęsne
2(b−c)
2 i udowodnić że jest równe 0.
No i doszłam do czegoś takiego 2a
2(q
2−q
3+q
4) i nwm co dalej.
Help Pls
27 lut 18:00
yht:
po wyłączeniu q2 przed nawias dostaniesz że a=0 lub q=0.. a delta nawiasu będzie <0
sprawdź czy dobrze przepisałaś te równanie.. bo mi sie wydaje że nie
a jeśli dobrze − to skąd masz to zadanie ?
27 lut 18:07
Ewka: Zadanie jest poprawnie przepisane a dostałam je jako zadanie domowe od korepetytora więc ci nie
powiem skąd to zadanie. Ale dzięki za jakąkolwiek wskazówkę coś spróbuje pokombinować.
27 lut 18:28
yht:
podpowiem ci jeszcze że nie będzie z tego 2a2(q2−q3+q4) tylko 2a2(q2−2q3+q4) spróbuj
ogarnąć dlaczego
27 lut 18:37
Ewka: Okej nieważne właśnie korepetytor mi napisał że wkradła się "literówka"
powinno być tak
(a−b+c−d)2 = (a−b)2+2(b−c)2+(c−d)2
27 lut 19:08
Ewka: okej rozwiązałam #caseclosed
27 lut 19:16
yht:
teraz wychodzi aż miło
27 lut 19:20