Równania trygonometryczne
Ewkaa: Rozwiąż równanie:
d)sinx+cosx=1
no więc, poniżej przedstawiam jak to rozwiązałam, lecz niestety wyszło mi całkowicie inaczej,
niż w odp. Gdzie jest błąd?

sinx+cosx=1 /
2
(sinx+cosx)
2=1
sin
2x+2sinxcosx+cos
2x=1
1+sin2x=1
sin2x=0
2x=kπ
| | π | |
ogólnie powinno wyjść: x e { |
| +2kπ;2kπ}, k e C |
| | 2 | |
27 lut 17:54
yht:
| | kπ | |
x= |
| czyli wyszły Ci jeszcze dodatkowe rozwiązania, które nimi nie są. |
| | 2 | |
przy podnoszeniu do kwadratu masz błąd
patrz: masz nieprawdziwą równość: −3 = 3
podnosisz ją do kwadratu:
−3 = 3 |
2
(−3)
2 = 3
2
9 = 9
z nieprawdy dostajesz prawdę
to samo masz tutaj
wniosek: podnosisz do kwadratu tylko wtedy jeśli masz pewność, że L i P są tego samego znaku !
nie masz pewności czy wyrażenie sinx+cosx jest dodatnie !
np. dla x=210
0 zarówno sin i cos są ujemne
Jak należy to zrobić ?
| | π | |
skorzystać z tego że cosx=sin( |
| −x) |
| | 2 | |
po lewej wzór na sinα + sinβ i wyjdzie
27 lut 17:59
Ewkaa: no tak... pierwiastek obcy równania, już to miałam ale jak ostatni jeleń podnoszę do kwadratu −
dziękuję bardzo za pomoc
27 lut 18:02