Wyznacz liczbe rozwiqzan rownania
ANIA: | | x+2 | |
Wyznacz liczbę rozwiązań równania |
| =m w zależności od parametru m. |
| | x2+1 | |
To raczej będzie graficznie, ale mam jakieś zaćmienie umysłu i nie wymyśliłam żadnych
przekształceń tylko próbowałam zbadać przebieg funkcji, ale nie wyszło mi nic ciekawego.
27 lut 17:30
ekierka:
D=R
i mamy równanie mx2−x+m−2=0
dla m=0 równanie liniowe : x= −2 −−− jedno rozwiązanie
dla m≠0 równanie kwadratowe mx2−x+m−2=0
ma 1 rozwiązanie dla Δm=0
2 rozwiązania dla Δm>0
0 rozwiązań dla Δm <0
Δm= 1−4m2+8m
.................... dokończ
27 lut 17:37
ANIA : Dzięki wielkie teraz wszytsko jasne
27 lut 19:53
ekierka:
27 lut 20:35