matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Piotrek33:
x−4
Oblicz granice lim x→4
√
x
−2
27 lut 17:28
The City:
(x−4)(
√
x
+2)
(x−4)(
√
x
+2)
=
=
√
x
+ 2
(
√
x
−2)(
√
x
+2)
x−4
27 lut 17:31
Jack:
usun niewymiernosc ;x
x−4
x − 4
√
x
+ 2
(x−4)(
√
x
+2)
=
*
=
=
√
x
+ 2
√
x
− 2
√
x
− 2
√
x
+ 2
x − 4
lim
√
x
+ 2 = 4 x−>4
27 lut 17:33
Janusz:
x−4
(
√
x
+2)(
√
x
−2)
lim
x→ 4
=
=lim
x→4
= lim
x→4
(
√
x
+2}=
√
x
−2
√
x
−2
√
4
+2=2+2=4.
27 lut 17:37