Analiza matematyczna
Coś łatwego dla każdego: 13x
3−
12mx
2+9x+m
2
Dla jakich wartości parametru m funkcja niema minium
Więc już ostatnio pytałem na tym forum i dowiedziałem się że dla ujemnej delty pochodna niema
ekstremów a dla Δ=0 pochodna nie zmienia znaku.
Po obliczeniu wyszło mi że nie ma min jedynie dla Δ=0 gdyż wielomian 3 stopnia nie może niemieć
miejsc zerowych.
Moje wyniki to m=6 i m=−6 czy ktoś ogarnięty może potwierdzić
27 lut 16:48
ICSP: fnkcja ściśle rosnąca również nie ma minimum.
27 lut 16:51
Coś łatwego dla każdego: A funkcja ściśle rosnąca nie jest zawarta w rozpatrzeniu przypadku o Δ=0? Przecież taka funkcja
będzie miała maksymalnie 1 miejsce zerowe jeżeli się mylę to jak mam rozpatrzyć przypadek dla
twojej funkcji?
27 lut 17:04
Mila:
Każde równanie sześcienne o współczynnikach rzeczywistych
ma przynajmniej jeden pierwiastek rzeczywisty.
27 lut 20:54