| H | ||
tgα= | ||
| 23h |
| 3H | ||
h= | ||
| 2tgα |
| a√3 | 2h√3 | 2*3*H√3 | H√3 | |||||
h= | ==> a= | = | = | |||||
| 2 | 3 | 3*2*tgα | tgα |
| 1 | a2√3 | |||
V= 13*Pp*H= | *H* | =
| ||
| 3 | 4 |
| H√3 | 3H2√3H | √3H3 | ||||
= 13*H*( | )2= | = | ||||
| tgα | 3*4*tg2α | 4tg2α |
h −−− dł. wysokości w ścianie
hp−− długość wysokości w podstawie
H −− dł. wysokości ostrosłupa
a −−− dł. krawędzi podstawy
| a√3 | ||
V= 13 | *H
| |
| 4 |
| h | 2h | |||
= tgα ...... to a= | ||||
| a2 | tgα |
| a√3 | h√3 | |||
teraz 13hp= | = | |||
| 6 | 3tgα |
| h√3 | ||
z tw. Pitagorasa: H2= h2 −( | )2
| |
| 3tgα |
| 3h2 | h2 | |||
to: H2= h2 − | = h2 − | |||
| 9tg2α | 3tg2α |
| h | ||
to H= h√1 − 13tg2α= | *√3tg2α−1
| |
| √3tgα |
| 4h2√3 | h | |||
zatem V= 13 | * | *√3tg2α−1
| ||
| 4tg2α | √3tgα |
| h3 | ||
V= | *√3tg2α−1
| |
| 3tg3α |