#workout 7
PrzyszlyMakler: Witam, czy ma ktoś może stronę z zadaniami bądź mógłby wstawić zadania ze swoich książek do
matury rozszerzonej z działu− wielomiany? Przerobiłem już wszystkie z zadania.info i ze swoich
ksiażek, a wciąż nie czuję się wystarczająco pewien z tego działu. Jeżeli to możliwe, zależy
mi, aby zadania nie sprawdzały umiejętności rachunkowych (czyli chore liczby) tylko po prostu
były dość trudne.
27 lut 15:57
ekierka:
zad1 Dla jakich wartości parametru "m" reszta z dzielenia wielomianu
| | 1 | |
W(x)= x3−28mx+x− |
| m2+3 przez dwumian x+2 |
| | 4 | |
przyjmuje największą wartość ?
zad2 dla jakich wartości parametrów a,b,c liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem
wielomianu W(x)= x
4+ax
3+bx
2+cx−4
Wyznacz też czwarty pierwiastek tego wielomianu
zad3 Reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian x−2 jest równa 3
Wyznacz resztę dzielenia wielomianu W(x−1) przez dwumian x−3
zad4 Dany jest wielomian W(x)=x
5−6x
3+4x
2+ax+b
Wyznacz wartości parametrów a i b tak aby w(x) był podzielny przez P(x)= (x+1)
3
Powodzenia
27 lut 16:55
ekierka:
Gdzie jest "makler" ?
27 lut 17:25
Mateusz:
1) Zbadaj kiedy dla danych trzech punktów na płaszczyźnie istnieje wielomian stopnia drugiego,
którego wykres przechodzi przez te punkty.
Kiedy istnieje taki wielomian stopnia trzeciego dla danych czterech punktów?
2) Wykaż że jeśli wielomian o współczynnikach całkowitych ma współczynnik 1 przy najwyższej
potędze zmiennej x i ma pierwiastki wymierne, to wszystkie te pierwiastki są całkowite.
Nie wiem czy miałeś metodę bisekcji: metode numeryczną służącą do znajdowania pierwiastków
wielomianu( szczególnie niewymiernych). ale dam Ci zadanie ponieważ ta metoda jest stosunkowo
łatwa:
3) Pokaż że równanie x3−4x+2=0 ma pierwiastek znajdujący się pomiędzy 0,5 i 1. Znajdz
przybliżoną wartość tego pierwiastka, tak aby błąd bezwzględny nie przekroczył 0,05
27 lut 17:32
PrzyszlyMakler: ekierka:
zad 1.
w(−2) = −m2 +224m − 28
Wm = 112
Dla m = 112
Następne już robię.
27 lut 19:42
PrzyszlyMakler: zad. 2
Jest dość.. problematyczne..
zrobiłem: (x4 + ax3 +bx2 + cx): x3 −3x2 +3x − 1 = x + 1 (met. Bezout)
R(x) = x3(2 + a) + x2b + x(c −2) + 1 = 0
2 + a = 0 b = 0 c−2=0
a = −2 b = 0 c = 2
Myślę, że źle.. i nie wiem jak wyznaczyć kolejny pierwiastek.
27 lut 19:54
Benny: Jeśli 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem to:
W(1)=0
W'(1)=0
W''(1)=0
27 lut 19:57
PrzyszlyMakler: zad. 3
Q(x) * (x−2) + 3 = W(x)
3= W(2)
Q`(x)*(x−3) + R(x) = W(x−1)
x=3
R(x) = W(2)
3 = W(2)
27 lut 19:58
PrzyszlyMakler: zad. 4
x5 − 6x3 +4x2 + ax + b : (x3 + 3x2 + 3x + 1 = x2 − 3x [met. Bezout]
R(x) = 12x2 + x(a+3) + b = 0
a = −3 b = 0
27 lut 20:08
PrzyszlyMakler: Żadnego z zadań Mateusza nie umiem ugryźć. A cd. metody biseksji− nie ma tego na maturze

.
27 lut 20:15
27 lut 20:37
PrzyszlyMakler: A co z zadaniem 2?
27 lut 20:40
Benny: Napisałem Ci wyżej.
27 lut 20:55
ekierka:
27 lut 20:55
PrzyszlyMakler: Nie rozumiem trochę... A szczerze mówiąc w ogóle. Mam liczyć 3x to samo?
27 lut 21:02
PrzyszlyMakler: Zad. 2
W(x)= x4 + ax3 +bx2 + cx − 4 =0
1 + a + b + c − 4 =0
a + b + c = 3
W'(x) = 4x3 + 3ax2 + bx + c = 0
4 + 3a + b + c = 0
A skąd nastepne równanie wziąć? Pochodna pochodnej? XD
27 lut 21:14
ekierka:
tak
27 lut 21:14
ekierka:
Można ze wzorów Viete'a
W(x)=(x−1)(x−1)(x−1)(x−k) , gdzie k−−− czwarty pierwiastek
to x1*x2*x3*x4= −4 ⇒ k=−4
W(x)=(x−1)3(x+4) =......... i z równości wielomianów wyznaczysz a,b,c
27 lut 21:20
PrzyszlyMakler: Nigdy nie słyszałem o liczeniu pochodnej z pochodnej. Kiedy się tego używa? Wykres pochodnej
pochodnej co przedstawia? Tak dodatkowo.
27 lut 21:21
Benny: To jest po prostu pochodna drugiego rzędu. Za pomocą drugiej pochodnej można badać wklęsłość
oraz wypukłość funkcji.
27 lut 21:23
ekierka:
f(x)= x4
f'(x)= 4x3
f"(x)= 12x2
f3(x)=24x
f4(x)=24
f5(x)=0
27 lut 21:33
Krzysiek: Wykaż, że jeśli wielomian W ma wszystkie współczynniki całkowite, to dla dowolnych całkowitych
liczb a, b zachodzi a − b | W(a) − W(b)
27 lut 22:20
PrzyszlyMakler: Nie wiem jak to ugryźć i do końca co udowodnić.. Mam problem z dowodami. Jakaś wskazówka?
28 lut 14:12
Krzysiek:
W(a)=an*an+an−1*an−1+........+a2*a2+a1*a+a0
W(b)=an*bn+an−1*bn−1+........+a2*b2+a1*b+a0
W(a)−W(b) = ?
28 lut 21:45