statystyka
123: Wsrod 32−osobowej klasy przeprowadzono badania statystyczne dotyczace posiadanego rodzenstwa:
liczba uczniów liczba rodzeństwa
11 0
15 1
2 2
3 3
1 4
a) oblicz medianę i podaj modę liczby dzieci w badanej rodzinie
b) oblicz średnią liczbę dzieci w badanej rodzinie
c) oblicz odchylenie standardowe od średniej liczby dzieci w badanej rodzinie
27 lut 15:56
123: podbijam
27 lut 17:45
Mila:
1)
liczba uczniów liczba dzieci w rodzinie
11 1
15 2
2 3
3 4
1 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Łącznie :
11*1+15*2+2*3+3*4+1*5=11+30+6+12+5=64
Liczba środkowa :
64:2=32
| pozycja 32 +pozycja 31 | | 2+2 | |
| = |
| =2 |
| 2 | | 2 | |
Me=2 liczba środkowa w uporządkowanej próbie danych
Moda =2 najczęściej pojawiająca się liczba dzieci w rodzinie
2)
3)
| | 11*(1−2)2+15*(2−2)2+2*(3−2)2+3*(4−2)2+1*(5−2)2 | | 17 | |
δ2= |
| = |
| wariancja |
| | 32 | | 16 | |
| | √17 | | √17 | |
δ= |
| = |
| ≈1.03 odchylenie standardowe. |
| | √16 | | 4 | |
27 lut 20:33