Bardzo proszę o wskazówkę do tego zad. Wiadomo, że przybliżeniem liczby 6 do pot
Weronka: Bardzo proszę o wskazówkę do tego zad. Wiadomo, że przybliżeniem liczby 6 do potęgi 1/4 jest
1,5650845. Podaj przybliżenie 6 do potęgo 3/4 bez użycia kalkulatora.
27 lut 15:55
ekierka:
| | 1 | | 6 | |
63/4= 61−1/4= 61* |
| = |
| =...... |
| | 61/4 | | 1,5650845 | |
27 lut 16:07
5-latek : Na piechotę?
27 lut 16:11
Weronka: Dziękuję Ci kochana Ekierko. Jakie to proste. A rozpiszesz mi jeszcze tylko sam wykładnik gdy
to 6 będzie do potęgi −3/4 ?
Bo tu kombinuję i nic nie mogę wymyślić.
27 lut 16:12
Weronka: Chyba, że mogłabym wtedy wynik, gdy 6 jest już obliczone dla 3/4 obliczyć dla ujemnego
wykładnika czyli wykonać odwrotność tego co mi wyjdzie dla 3/4.
Może tak być?
27 lut 16:14
ekierka:
6−3/4= 61/4−1=.......
27 lut 16:15
ekierka:
Też tak można ........jak piszesz
27 lut 16:16
27 lut 16:21
ekierka:
27 lut 16:44