matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Limesy
Menszczyzna:
Jak zabrać się za poniższą granicę: Lim
√
n
2
+2n+3
−n n−>
∞
27 lut 15:43
5-latek :
√
n
2
+2n+3
+n
monoz licznik i mianownik przez
√
n
2
+2n+3
+n
27 lut 15:46
Menszczyzna:
Więc ta granica to 1?
27 lut 15:58
Janek191:
n
2
+2n +3 − n
2
2n +3
a
n
=
√
n
2
+2n +3
− n =
=
=
√
n
2
+2n +3
+ n
√
n
2
+2 n+3
+ n
2 +
3
n
=
√
1 +
2
n
+
3
n
2
+ 1
więc
2 +0
lim a
n
=
= 1
√
1 + 0 + 0
+ 1
n→
∞
27 lut 20:14