Pradwopodobieństwo warunkowe
1234m: A oraz B są zdarzeniami zawartymi w Ω. Wykaż, że jeżeli P(A)=0,9 i P(B')=0,8, to P(A|B)≥0,5.
27 lut 15:23
ekierka:
P(A)=0,9 , P(B)=0,2 P(AUB) =0,9+0,2−P(A∩B) ⇒ P(A∩B) ≥0,1
| | P(A∩B) | | 0,1 | | 1 | |
zatem P(A|B)= |
| ≥ |
| = |
| =0,5 |
| | P(B) | | 0,2 | | 2 | |
c.n.w
27 lut 15:38
Janusz: Prawdopodobieństwo warunkowe
P(A|B)= P(A∩B)P(B) (1)
Oszacujemy prawdopodobieństwo iloczynu dwóch zdarzeń P(A∩B) ze wzoru na sumę tych zdarzeń
P(A∪B)
1≥ P(A∪B) = P(A) + P(B)− P(A∩B)
1≥ 0,9 + 0,2 −P(A∩B)
P(A∩B) ≥ 0,9+0,2−1
P(A∩B) ≥ 0,1
Z (1) P(A|B) ≥ 0.10.2= 12.
Co mieliśmy wykazać.
27 lut 16:22