Równania trygonometryczne
Ewkaa: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania należące do przedziału: <0;2π>
| | √2 | |
b)sin2xcosx−sinxcos2x=− |
| |
| | 2 | |
no więc doszłam do tego etapu:
| | √2 | |
2sinxcos2x−sinx(cos2x−sin2x)=− |
| |
| | 2 | |
nie wiem co dalej...?
27 lut 14:53
Niktważny: Może uzyj tego wzoru cos2x=1−2sin2x będziesz miała same sinusy
27 lut 14:57
Ewkaa: okeej...więc teraz mamy:
27 lut 14:59
Ewkaa: co dalej? Nic mi nie świta...
27 lut 14:59
27 lut 15:02
Ewkaa: o matko xle napisałam przykład... powinno być
przepraszam
27 lut 15:03
Ewkaa: hmmm... a skąd to się bierze?
27 lut 15:04
Niktważny: Może to jednak nie był dobry pomysł z tym wzorem
27 lut 15:04
Niktważny: Jak masz sinx*cos2x, to albo sinx=.. albo cos2x=..
27 lut 15:05
Ewkaa: to byłby dobry pomysł ale przecież równanie ≠0
27 lut 15:07
Ewkaa: dobra rozwiązałam xp zrobiłam błąd rachunkowy − już jest git ^^
27 lut 15:09
ICSP: | | √2 | |
cosxsin2x − sinxcos2x = |
| |
| | 2 | |
| | π | | 3π | |
x = |
| + 2kπ v x = |
| + 2kπ , k∊Z |
| | 4 | | 4 | |
27 lut 15:54