Liczba rozwiązań równania
Niktważny: | | x2+4x+1 | |
Określ liczbę rozwiązań równania |
| =m w zależności od parametru m. Wiem, że |
| | x2+1 | |
powinnam to narysować i zrobić wykres f(m), ale nie wiem jak ma wyglądać ta funkcja

Mógłby
ktos mi to narysować ?
27 lut 14:38
Niktważny:
27 lut 14:44
PW: A jaki znowu wykres f(m)? Liczba m jest parametrem, może przybierać dowolne wartości
rzeczywiste. W zależności od tych wartości rozwiązanie istnieje albo nie, jest jedno albo
więcej. To właśnie mamy rozstrzygnąć i w tym celu badamy funkcję
| | x2+4x+1 | |
g(x) = |
| , x∊R. |
| | x2 + 1 | |
Lepiej zauważyć, że
(łatwiej liczyć pochodną|) i do dzieła.
27 lut 14:56
Niktważny: Doszłam do tego drugiego równania, ale nie wiem jak to narysować, bo w mianowniku jest kwadrat,
a takich funkcji wymiernych nie miałam.
PS. pochodnych tez jeszcze nie miałam
27 lut 14:59
PW: |Nie ma konieczności rysowania wykresu funkcji g. Po prostu
Obie strony równania można pomnożyć przez mianownik (zawsze różny od zera):
4x = (m − 1)(x
2 + 1)
− jest to zwyczajne równanie kwadratowe z parametrem. Można również bez żadnego rysunku
odpowiedzieć, dla jakich m ma ono 0, 1 czy 2 rozwiązania. Wyjątkiem jest równanie dla m = 1,
ma ono wtedy postać
4x = 0
i jedno rozwiązanie.
Warto pisać na jakim poziomie ma być rozwiązanie, rzeczywiście pochodne nie są konieczne.
27 lut 22:35