Prosze o pomoc
banan: Na loterię przygotowano 30 losów z których n jest wygrywających. Kupujemy 2 razy po jednym
losie. Wyznacz n, jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo kupienia w ten sposób dwóch losów
wygrywających jest równe 129
27 gru 18:40
Megi:
IΩI= 30*29 −−− bo ilość zd. elementarnych jest równa ilości
2−element. wariacji bez powtórzeń ze zbioru 30 −to elementowego
zd.A −−− obydwa wygrywające
IAI= n(n−1)
| | IAI | | n(n−1) | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
|
|
| | IΩI | | 30*29 | | 29 | |
zatem:
29*n(n−1)= 30*29 /: 29
n
2 −n −30=0 Δ= 121
√Δ= 11
n
2 <0 −−− odrzucamy, bo n€N+
Odp:Na tej loterii jest
sześć losów wygrywających (
n=6 )
27 gru 19:08