wyznacz parametr m dla których równanie ma jedno rozwiązanie
kool: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie:
x2−(|m|+1)x+m2=0
Wystarczy jak rozwiąże Δ=0?
27 lut 10:50
5-latek :
27 lut 10:52
kool: i później rozbić deltę( Δ=|m|2+2|m|+1−4m2 ) na dwa przypadki, kiedy m<0 i kiedy m≥0?
27 lut 10:59
5-latek : Tak .
Pamietaj ze |m|2= m2
27 lut 11:07
kool: dzięki, wyszło
27 lut 11:22
PW: Spróbujmy bez tej nieznośnej, wszechobecnej delty.
Równanie kwadratowe o jednym rozwiązaniu ma postać
(x − u)2 = 0,
czyli
x2 − 2ux + u2 = 0.
Jak łatwo zauważyć, u nas musiałoby być
(u = m lub u = − m) i 2u = |m| + 1.
Oznacza to, że
2m = |m| + 1 lub − 2m = |m| + 1.
W obu równaniach prawa strona jest liczbą dodatnią dla dowolnej m. Wynika stąd, że rozwiązań
należy szukać w pierwszym wypadku dla m > 0, a w drugim dla m <0. Rozpatrywane równania są
więc równoważne równaniom
2m = m + 1 lub − 2m = − m +1
m = 1 lub m = − 1.
27 lut 13:00