Pewnie proste prawdopodobieństwo, ale no cóż..
Alhi: W transmisji cyfrowej 70% wysyłanych znaków binarnych jest ,,1"−kami. Prawdopodobieństwo
poprawnej transmisji znaków binarnych "1" jest równe 0.9, a "0" równe 0,6. Odebrano znak
binarny "0". Jakie jest prawdopodobieństwo, że nadano wówczas "1" ?
27 lut 03:03
yht:
| | 710*110 | |
P(A) = |
| = |
| | 710*110 + 310*610 | |
| | 7100 | | 7100 | | 7 | | 100 | |
|
| = |
| = |
| * |
| = |
| | 7100+18100 | | 25100 | | 100 | | 25 | |
| | 7 | |
Odp. szukane prawdopodobieństwo wynosi |
| |
| | 25 | |
27 lut 08:55