nowa era 2016
satyricon : Funkcja f(x)=|3−|−2|x||| przyjmuje wartość 2 dla dokładnie
A. czterech argumentów
B. pięciu argumentów
C. sześciu argumentów= poprawna odpowiedź
D. siedmiu argumentów
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać to zadanie?
26 lut 23:33
satyricon : powinienem za "X" podstawić 2 i po kolei opuszczać wartości bezwzględne? z tym że raz zalozyć
że x jest mniejszy od zera i zmienić mu znak? ale chyba źle myślę.
26 lut 23:34
satyricon : f(x)=|3−|2−|x|||==> poprawna wartość funkcji, wcześniej dałem minusa przed 2.
26 lut 23:38
Eta:
3−|2−|x||=2 v 3−|2−|x||= −2
⇒ |2−|x||= 1 v |2−|x||= 5
2−|x|=1 v 2−|x|=−1 v 2−|x|=5 v 2−|x|= −5
|x|=1 v |x|= 3 v |x|=−3 −−−sprzeczność v |x|=7
....................
Odp: C)
26 lut 23:49
satyricon : Dziękuje
26 lut 23:56
Eta:
27 lut 00:04