równania trygonometryczne. sinx-cosx=0; sinx+cosx=1
maro: Równania trygonometryczne
b. cosx−cos(x+π3)=0
c. sinx−cosx=0
d. sinx+cosx=1
Odpowiedzi
b. x=π−6k
c x= π4+kπ
d. x=2kπ lub x=π2+2kπ
26 lut 22:32
maro: wiem, że sinx zamieniam na cos(π2−x), później próbuję z wzorów na sumę dwóch cos i nie
wychodzi mi. Ktoś mógłby to jakoś rozpisać?
26 lut 22:39
ICSP: b) cosα = cosβ ⇒ α = β + 2kπ v α = −β + 2kπ
c) sinx = cosx ⇒ tgx = 1 ⇒ ...
| | π | |
d) sinx + cosx = 1 ⇒ √2sin(x + |
| ) = 1 ⇒ ... |
| | 4 | |
26 lut 22:42
maro: Zupełnie nic nie rozumiem.
b. Skąd cosα i cosβ? To przyrównanie x i (x+π/3)? Co mi daje Stwierdzenie, że kąt dodać 2kπ?
c. zrozumiałam

d. jak to zamieniłeś?
26 lut 22:52
ICSP: b) to schemat na rozwiązywanie równań typu cosα = cosβ. Podstawiasz α = x oraz β = x + 60o,
troche przekształcasz i masz wynik
d) rozpisz wyrażenie √2sin(x + 45o).
26 lut 22:56
maro: nie weim, nie mogę do tego dojść.
Powinnam to rozpisać z sin(a+b)=sina cosb = cosa sinb?
To co piszesz nie pokrywa się z tym co napisał pan Kiełbasa we wskazówkach
26 lut 23:11
Mila: 1)
sinx−cosx=0⇔
sinx=cosx /:cosx [ możesz to zrobić , bo cosx≠0, zastanów się dlaczego?]
tgx=1
===========
2)
sinx+cosx=1⇔
| | π | | π | | π | | π | |
x− |
| = |
| +2kπ lub x− |
| =− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
========================
3)
| | π | | π | |
−2*sin(x+ |
| )*sin(− |
| )=0⇔ |
| | 6 | | 6 | |
===========
26 lut 23:11
maro: Wielkie dzięki. Teraz już zrozumiałam
26 lut 23:26
Mila:
Są też inne sposoby, spróbuj zrozumieć to, co napisał
ICSP.
26 lut 23:31