optymalizacyjne, geometria
Archeolog:

Przeciwprostokątna AB trójkąta prostokątnego ABC ma długość 5, a przyprostokątna BC długość 4.
Prosta l, równoległa do boku AB, przecina boki AC i BC odpowiednio w punktach M i N.
Niech S oznacza środek odcinka AB oraz |MC| = x.
a) Pole P(x) trójkąta MNS jest funkcją zmiennej x. Znajdź wzór tej funkcji.
|MC| = x
|AC| = 3 , |AB| =5 , |BC| = 4
| 5 | |
Obliczyłem też, że |MN| = |
| *x |
| 3 | |
Jak teraz zdobyć tą wysokość spadającą z punktu S na bok MN?
26 lut 22:14
Archeolog: | 12−4x | |
i jeszcze, że |MS| = |
| . |
| 3 | |
26 lut 22:33
Archeolog:
Mógłbym tak dotrzeć do wzoru Herona, ale te obliczenia prawdopodobnie nie były by za ładne...
Nie ma jakiegoś innego sposobu?
26 lut 22:34
Mila:

|AB|=5
|BC|=4
|AC|=3
MN=m
ΔMNC∼ΔABC
MN | | AB | | m | | 5 | | 5x | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔m= |
| |
x | | AC | | x | | 3 | | 3 | |
| 1 | | 5x | | 12 | | 4 | |
PΔMNS= |
| * |
| *( |
| − |
| x) |
| 2 | | 3 | | 5 | | 5 | |
| 1 | | x | | 2 | |
PΔMNS= |
| *4* |
| *(3−x)= |
| *(3x−x2) |
| 2 | | 3 | | 3 | |
26 lut 22:45
Archeolog: Dzięki wielkie! Zupełnie przegapiłem wysokość ΔMNC.
26 lut 23:23
Mila:
Posprawdzaj moje rachunki
26 lut 23:31
Archeolog: Jutro z rana się zajmę tym zadankiem biorąc pod uwagę, że z proporcji mogę wysokość obliczyć
27 lut 00:34