Wyznacz zbiór wartości i miejsca zerowe?
Kasiek64: Wyznacz zbiór wartości i miejsca zerowe funkcji f(x) = cosx + √3sinx + √3 .
26 lut 21:54
ICSP: Rozpisz wyrażenie:
i wyciagnij odpowiednie wnioski.
26 lut 21:58
Kasiek64: dzięki
26 lut 22:59
5-latek : Napiszse ktoś dlaczego ICSP naisal 0,5sin(x+60o) ?
cosx=sin(90o−x)
27 lut 09:43
5-latek :
27 lut 10:48
ICSP: Ojj miało być:
Nie wiem dlaczego odrówciłem ten pierwiastek
27 lut 12:19
PW: A tak samo się nieraz
odrówci − licznik z mianownikiem w
ułamku.
27 lut 12:23
ICSP:
27 lut 12:25
Kuba: Mam małą prośbe, mógłby ktoś z was pokazać jak rozpisał te funkcje ?
27 lut 12:50
PW: Nie istnieje takie zwierzę „rozpisać funkcję”. O co ciebie, Kuba, się rozchodzi?
27 lut 13:18
Kuba: To może inaczej, bo źle sie wyraziłem. Jak narysować wykres takiej funkcji?
27 lut 13:49
Kuba: Rysuje wykres cosinusa, sinusa? i co z tym pierwiastkiem ?
27 lut 13:50
PW: Nie rysujemy wykresu, bo nie było tego w poleceniu.
Jeżeli koniecznie chcesz (dla siebie) narysować wykres, to dopiero po przekształceniu
zasugerowanym przez ICSP o 12:19 − będzie jedna funkcja trygonometryczna, a składnik
sumy √3 po prostu przesuwa wykres w górę.
27 lut 13:55
Kuba: Właśnie... a jak on dokonał tego przekształcenia? Przepraszam, że tak niejasno się wyrażam,
chyba słabo dzisiaj spałem
27 lut 14:00
ICSP: Jeśli A
2 + B
2 ≠ 0 to :
| | A | | B | |
Acosx + Bsinx = √A2 + B2( |
| cosx + |
| sinx) |
| | √A2 + B2 | | √A2 + B2 | |
| | A | | B | |
Liczby |
| oraz |
| spełniają jedynkę trygonometryczną, więc |
| | √A2 + B2 | | √A2 + B2 | |
będzie istniał kąt taki, że jedna z nich jest sinusem a druga cosinusem tego kąta.
27 lut 14:07
Jerzy:
| | 1 | | √3 | |
pokaż mu prościej... cosx + √3sinx = 2*[ |
| cosx + |
| sinx] |
| | 2 | | 2 | |
27 lut 14:11
PW: Jest wzór na sinus sumy:
sin(α+β) = sinαcosβ + cosαsinβ.
Jeżeli we wzorze tym podstawić α = x i β = 30°, to mamy:
| | √3 | | 1 | |
sin(x+30°) = sinx· |
| + cosx |
| , |
| | 2 | | 2 | |
i po pomnożeniu stronami przez 2
2sin(x+30°) = sinx·
√3 + cosx.
Jest to popularne zadanie, wiele razy już tu bywało, dlatego
ICSP podał samą "esencję".
| | π | | π | |
Teraz dopiero zauważyłem, że podane przez niego |
| trzeba zastąpić |
| = 30°. |
| | 3 | | 6 | |
27 lut 14:12
ICSP: | | π | |
faktycznie powinno być |
| |
| | 6 | |
27 lut 14:17
Kuba: Dziękuje wam, już wszystko rozumiem
27 lut 14:24
Paweł: A dlaczego akurat β = 30°?
27 lut 14:36
Paweł: Chodzi o wzór, który napisał PW
27 lut 14:38
PW: Bo widzimy
√3, który kojarzy się z wartością kosinusa 30°, pamiętamy że
Nie ma tej dwójki w mianowniku? − to sobie ją zrobimy.
Umiejętność kojarzenia takich rzeczy i pamiętanie wzorów na funkcje trygonometryczne sumy
(różnicy) oraz na sumę (różnicę) funkcji trygonometrycznych dla dwóch kątów pozwala takie
zadania rozwiązać. Inaczej − klapa, nie wymyślisz.
27 lut 14:44
Norbert: | | 11π | | π | |
Miejsca zerowe to : x= − |
| +2kπ i x= − |
| +2kπ  |
| | 6 | | 2 | |
| | −2+√3 | | 2+√3 | |
A zbiór wartości f(x)∊[ |
| ; |
| ]  |
| | 2 | | 2 | |
Ma ktoś rozwiązania ?
14 mar 20:39