Objetość puszki
Kasiek64: Firma Jarovit pakuje warzywa do puszek w kształcie walca o pojemności 425 ml. Jaką wysokość i
średnicę podstawy puszki powinien ustalić producent, aby zużycie materiału na jej wykonanie
było najmniejsze? Podaj te wymiary z dokładnością do 0,01 cm.
26 lut 21:52
Tadeusz:
Treść zadania jest do bani ...ale zakładamy, że chodzi o najmniejsze pole powierzchni
całkowitej
V=425 cm
3
| | 425 | |
V=πr2*h 425=πr2*h ⇒ h= |
| |
| | πr2 | |
P
c=2πr
2+2πrh
| | 425 | | 850 | |
Pc=2πr2+2πr* |
| =2πr2+ |
| |
| | πr2 | | r | |
| | 4πr3−850 | |
P'c=0 |
| =0 ⇒ r3=67,6409 ⇒ r= .... h=.... |
| | r2 | |
26 lut 22:26
Kasiek64: Wyszło mi identycznie ale nie byłam pewna czy jest dobrze, dziękuję za pomoc
26 lut 22:40
Tadeusz:
26 lut 22:48