matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak zastosować wzór o krzywej w danym punkcie ??
Rico:
Znaleźć równanie stycznej do krzywej y=
√
25−x
2
w punkcie o odciętej równej −3.
27 gru 18:24
Megi:
punkt styczności P( −3 f(−3)) f(−3)=
√
25−9
= 4 to p( −3,4) styczna w tym punkcie P ma równanie:
y − y
P
= f
'
(−3)*( x −x
P
)
1
−x
f
'
(x) =
* (−2x)=
2
√
25−x
2
√
25 −x
2
3
3
to f
'
(−3)=
=
√
25 −9
4
podstaw dane do równania stycznej i to wszystko
27 gru 20:39
Rico:
dzięki śliczne
28 gru 19:17