zespolone
mei: Jak odczytywać postać trygonometryczną z wolfram alpha?
Załóżmy mam taki przykład jak tu:
http://prntscr.com/a8bsp6
r=2 a fi=−120
wiemy że wzór to r(cos fi+i sin fi)
ale nie wiem jak te stopnie na liczbę zamienić np jak tu jest −120 stopni albo jakby było 120
stopni.
26 lut 21:14
Mila:
Napisz całe zadanie.
26 lut 21:19
26 lut 21:21
Mila:
r=2
φ=−120
0 przechodzimy na dodatni argument
| | π | | 4π | |
φ=−120o+360o=240o=180o+60o=π+ |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | |
z=2*(cos |
| +i sin |
| ) postać trygonometryczna |
| | 3 | | 3 | |
26 lut 21:26
mei: a jak jest −30 to wtedy analogicznie
φ=−30+360=330=180+150=180+90+60

? czyli π+π/2+π/3
teraz załóżmy że wyszło 120
120+360=480=360+90+30= 2π+π/2+π/6

?
Czy oba rozwiązałem poprawnie oczywiście wyniki dodawania to już mniej wazne
26 lut 21:34
mei: czy jak jest 120 to poprostu 90+30?
26 lut 21:50
Mila:
Zobacz jakie masz odpowiedzi do zadań. Mnie uczyli, aby wpisywać argument główny,
ale chyba można ujemny wpisać, zobacz do notatek.
Jeśli masz argument dodatni to nic nie zmieniasz .
argument główny : 0≤φ<2π z definicji:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Argument_liczby_zespolonej
26 lut 21:52
Mila:
tak
| | 2π | |
albo tak: 120o=1800−60o= |
| |
| | 3 | |
26 lut 21:54
mei: ale czy zrobie 90+30 czy 180−60 to i tak wychodzi to samo
chyba że to tylko przypadek
26 lut 22:02
Mila:
Przecież musi wyjść to samo. Miałaś przecież w LO przeliczanie miar kątów.
26 lut 22:05
mei: jescze takie zadanko:
Znaleść pole trójkąta ktorego wierzchołkami sa pkt A=(0,0,0) B=(1,1,1) C=(1,0,1)
Tą są wektory bo to z działu z wektorami. Jaki był wzór na to lub mała podpowiedź bo nie mam
przy sobie zeszytu z algebry,
26 lut 22:27
Mila:
AB
→=[1,1,1]
AC
→=[1,0,1]
i j k
1 1 1
1 0 1
======W=|i−k|
cd.
| | 1 | | 1 | | √2 | |
= |
| *|i−k|= |
| *√12+12= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
26 lut 22:52