wielościany
ppp: Pole powierzchni graniastosłupa zwiększono 4−krotnie,otrzymano graniastosłup podobny. Jego
objętość wzrosła ... razy, czyli o ... %
26 lut 20:28
zef: k2=4
4k2=16
4k3=32
32/4=8
26 lut 20:30
ppp: czyli?
26 lut 20:32
zef: wzrosła 8 razy czyli o 800%
26 lut 20:32
ppp: na pewno? w odpowiedzi jest 2 razy,o 700 %
26 lut 20:34
Eta:
8 razy czyli 800%
zatem wzrosła o 700%
26 lut 20:47
ppp: a jeśli napiszę 800 % ,to będzie źle?
26 lut 20:49
Eta:
Była 100% jest teraz 800%
czyli wzrosła o 700%
26 lut 20:50
Mila:
k
2=4 stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
k=2 skala podobieństwa brył,
♦Bryła zwiększyła się 2 razy
♦Powierzchnia zwiększa się 4 razy
♦Objętość zwiększyła się 2
3=8 razy
V − objętość mniejszej bryły
8V − objętość większej bryły
8V−1V=7V
♦Objętość zwiększyła się o 700%.
26 lut 20:57
::: ♦♥♣♠
26 lut 21:37
Mila:
♠♣♥♦
26 lut 21:42