\Nicki:
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan.
1. Podaj przykladowe rozwiazanie ukladu 2x + y = 9
2. Rozwiaz uklad rownan x=4
6x - y = 5
metoda podstawiania.
3.Sprawdz, czy praca liczb x = 3 i y = 2 jest rozwiazaniem ukladu rownan
x - 2y = 7
3x + y = 7
4. Uluz odpowiedni uklad rownan: Liczba x jest o 8 mniejsza od liczby y, a trzykrotnosc liczby y jest o 10 wieksza od polowy liczb x.
5. Dla jakich calkowitych wartosci b rozwiazaniem danego ukladu rownan jest para liczb calkowitych
bx + y = -5
x - y = 6
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan. Dziekuje serwedzenie
30 sty 08:10
seka44:
2. Za "X" wstawiasz 4 i otrzymujesz.... 6*4-y=5 -> 24-y=5 -> 19=y
3. Podstawiasz za x 3 i za y 2 i sprawdzasz czy Lewa strona = Prawa strona:
1) 3-2*2=7 -> 3-4=7 -> -1 <> 7 nie jest równe
2) 3*2+2 = 7 -> 7 = 7 jest równe
para liczb spełnia jedno równanie ALE NIE układ równań
4.
x = y-8
3y = x/2+10
31 sty 00:47