Przekształcenie liniowe macierzy
matjez: Witam, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć ideę przekształcenia liniowego z macierzy z macierz?
Mam podane odwzorowanie:
Następnie z trzech podanych macierzy mam wskazać, która z nich jest elementem jądra F, a która
elementem obrazu F.
Elementem jądra wydaje się być macierz b), ale nie jestem pewien jak się do tego zabrać.
26 lut 19:32
matjez: podbijam
28 lut 10:24
PW: Przekształcenie F zostawia główną przekątną, a pozostałe elementy zamienia na zera..
Na pewno więc c) jest elementem obrazu.
Teraz powtórzyć sobie definicję:
− Co to jest jądro.
28 lut 12:35
matjez: Dzięki za odpowiedź. W tym przypadku nie rozumiem o co chodzi z jądrem. W teorii F(v)=0, czyli
| | | |
powinno być v= | . Ale chyba jednak czegos nie dostrzegam. |
| | |
| | | |
Tak samo nie wiem jak ugryźć odwzorowanie F: M(2x2) −> R, czyli F | = a + d  |
| | |
Tu mam do wyboru liczby, i która z nich należy do obrazu :
a) 0, b) −2, c) 1/
√2
i znowu która z macierzy nalezy do jądra:
Bardzo byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki, bo zatrzymałem się na tym temacie i nie mogę tego
rozgryźć, a chciałbym dokladnie zrozumieć.
28 lut 15:08
matjez: Jeszcze jedno pytanie.
| | | |
Jeśli odwzorowanie F: R2 −> R2 jest przedstawione jako A = | , |
| | |
to jak obliczyć F(u) i F(v) dla
Nie wiem gdzie to podstawić...
28 lut 17:34
matjez: UP
29 lut 10:09