Prawdopodobieństwo
Mika77: 1. Dane są P(A') = 1/3, P(A∩B) = 1/4 i P(A∪B) = 2/3
Obliczyć P(B'), P(A∩B) i P(B \ A).
Dane sa P(A ∩ B) = 1/4 i P(A ∪ B) = 1/2. Ponadto P(A \ B) = P(B \ A). Obliczyć P(A) i P(B \ A).
Jak to policzyć najprostszym sposobem?
26 lut 18:58
Mika77: W zadaniu 1 skorzystałam z tego, że P(A∪B)= P(A) + P(B) − P(A∩B) i wyszło, że P(B')=3/4. Co
dalej?
26 lut 19:04
prosta:
z tego samego wzoru można policzyć P(A∩B)
natomiast : P(B\A)+P(A∩B)=P(B)
P(B\A)=P(B)−P(A∩B)
26 lut 19:10
Mika77: Oj, tam miało byc P(A∩B')
26 lut 19:16
prosta:
P(A∩B')=P(A)−P(A∩B)
P(A∩B')=P(A \ B)
26 lut 19:49