funkcja trygonometryczna zbiór wartości.
asd: Wyznacz zbiór wartośći funkcji j określonej wzorem f(x)= √logcos2πx
26 lut 17:04
Jerzy:
Zbiór jednoelementowy: {0}
26 lut 17:10
A: A mozna jakies wyjasnienie a nie tylko odpowiedz?
26 lut 17:19
A: A mozna jakies wyjasnienie a nie tylko odpowiedz?
26 lut 17:19
A: A mozna jakies wyjasnienie a nie tylko odpowiedz?
26 lut 17:19
Jerzy:
Aby liczba pod pierwiastkiem była nieujemna, to musi być:
cos(2pix) ≥ 1 , czyli ròwny 1 , a wtedy log = 0 i cały pierwiastek
też jest równy 0
26 lut 17:25
yht:
−1 ≤ cos2πx ≤ 1
ale logcos2πx istnieje tylko wtedy gdy 0<cos2πx≤1
cos2πx = 1 → log10cos2πx = log101=0
cos2πx = 0 → log10cos2πx = −∞
−∞ < logcos2πx ≤ 0
liczba logcos2πx musi być z przedziału (−∞, 0>
ale pierwiastek z liczby ujemnej nie istnieje (więc wszystkie ujemne z przedziału (−∞, 0>
wycinasz) − zostaje więc tylko 0
dlatego do zb. wartości należy tylko 0
26 lut 17:31