Oblicz pole czworokąta ABCD
luciak: punkty A=(−2,−8) B=(8,−2) C=(6,8) D=(−4,4) są wierzchołkami czworokąta ABCD. Sprawdź czy
przekątne AC i BD są prostopadłe. Oblicz pole czworokąta ABCD.
26 lut 16:46
Jack: wyznacz prosta AB
2) wyznacz prosta CD
wlasciwie w obydwu przypadkach chcemy jedynie znać a ze wzoru y = ax + b
jesli "a" z pierwszej prostej razy "a" z drugiej bedzie sie rownalo −1 to sa prostopadle
26 lut 16:50
Jack: proste AC i BD * przepraszam bardzo...
powinno wyjsc
AC : a = 2
| | 1 | |
a * a2 = 2 * (− |
| ) = − 1 |
| | 2 | |
zgadza sie
26 lut 16:52
Jack: dalej...skoro jest przekatne sa prostopadle, to jest to romb (ewentualnie kwadrat −>> kwadrat
tez jest rombem)
| | 1 | |
Pole rombu... = |
| * |AC| * |BD| |
| | 2 | |
|AC| = ?
wykorzystaj wzor na dlugosc odcinka znajac wspolrzedne
26 lut 17:06