funkcja kwadratowa
Nika: wykres funkcji kwadratowej f(x)= −2(x−5)2 +1 ma dwa punkty wspólne z prosta
A. y=2
B. y=−2
C. x=2
D. x=−2
Jak to zrobić?
26 lut 16:17
Jack: albo narysuj albo podstawiaj
do fukcji kwadratowej po kolei z odp. tak zeby 2 pkt. wyszly
26 lut 16:20
Jerzy:
Pomyśl chwilę Jack
26 lut 16:25
Jack:

no to mowie narysowac
mamy podany wierzcholek (5,1)
−2 czyli parabola w dół
skoro w dół to y = 2 odpada odrazu, tak samo iksy
więc
zostaje nam y = − 2 i to sie zgadza
26 lut 16:27
Jerzy:
Nic nie trzeba rysować... prostopadłe do osi OX odpadają, a fmax = 1
26 lut 16:30
Jack: prawda ;x
26 lut 16:44